Het verschil tussen verf en beits

Verschil tussen verf en beits

Het beschermen van hout is van groot belang voor de levensduur van het hout. Maar we schilderen hout niet alleen ter bescherming van het hout, ook voor de kleur. Het beschermen van hout kan op verschillende manieren. U kunt bijvoorbeeld beits aanbrengen of een white wash verf. Tussen beits en verf zit een groot verschil. Beits dringt dieper in het hout dan lak. Daarnaast is beits vochtregulerend en lak legt juist een afgesloten laag op het hout. Verf is een verzamelnaam voor alle beschermende lagen. Beits is een doorzichtige beschermende laag en lak geeft vaak een kleur aan het hout. Als u lak aanbrengt op hout is het verstandig om eerst een laag grondverf aan te brengen.

Voordelen van beits en verf

Het grootste voordeel van beits is het vochtregulerende systeem. Er trekt geen vocht in het hout, maar het kan er wel uittrekken. Hierdoor voorkomt u dat het hout gaat rotten of verweren. Het hout gaat dan langer mee. Als u dekkende beits aanbrengt, dan hoeft u geen basislaag aan te brengen. Bij verflak is het wel nodig om grondverf aan te brengen. Zo voorkomt u dat het oppervlak ongelijk geschilderd is.

Het aanbrengen

Als u een houten tuinhuis heeft aangeschaft, dan moet u niet te lang wachten met het schilderen hiervan. De verf of beits zorgt voor een goede bescherming tegen de wisselende seizoenen in ons land. Voordat u begint met verven moet u het oppervlak opschuren zodat er geen oneffenheden ontstaan. Scherpe hoeken moet u goed afschuren, want het is mogelijk dat de verf op de hoeken minder dekt. Zorg dat u na het schuren het oppervlak goed vet- en stofvrij maakt. Als u dat heeft gedaan is alles klaar om aan de slag te gaan. Als u een laag verf of beits heeft aangebracht, is het belangrijk dat u deze goed laat drogen. Als u te snel een nieuwe laag aanbrengt, dan lost u de onderste laag weer gedeeltelijk op.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *